Kuka olen?

 (in English) 

jarmo åke 2lehtori & koulutusteknologian kehittämispäällikkö

Työskentelen nykyisin Perho Liiketalousopistossa lehtorina sekä koulutusteknologian kehittämispäällikkönä. Olen koulutukseltaan ruokakulttuuriviestinnän maisteri. Opetan Perhossa mm. ravitsemustietoa, tieto- ja viestintätekniikkaa, kustannustehokasta ja tuloksellista ravintolatoimintaa sekä kestävää gastronomiaa suomalaisille sekä kansainvälisille opiskelijoille. Toimin myös kestävä kehitys-tiimin vetäjänä, opetussuunnitelman-tiimin jäsenenä sekä kestävien toimintatapojen ja -projektien tutkijana (mm. mehiläistarhaus ja kumppanuusmaatalous).

Aloitin koulutusteknologian maisteriopinnot etäopiskeluna Jyväskylän yliopistossa syksyllä 2015.  Opinnoissa perehdytään teknologian opetuskäytön kehittämiseen sekä oppimisen että opetuksen näkökulmista. Tavoitteenani on valmistua vuoteen 2019 mennessä.

nuori opiskelija – maailman matkaaja – oma ruokakulttuuri

Lähdin ulkomaille opiskelemaan jo 17 vuotiaana; rohkeana ja nuorena seikkailijana jäin työskentelemään ravintola-alalle. Valtaosan työurasta olenkin toiminut kokkina, keittiömestarina, pitopalveluyrityksen yrittäjänä, ravintolan osakeomistajana sekä myös ravintolakoulun opettajana.

Asuessani Yhdysvalloissa 2000-luvun alkupuolella luin artikkeleita Slow Foodista sekä Italiaan perustetusta Gastronomisten tieteiden yliopistosta.  Nämä kirjoitukset nostattivat kiinnostustani ammattini jatko-opiskeluihin.  Koin, että haluaisin pureutua syvemmin raaka-aineiden alkuperään, aitoihin valmistusmenetelmiin sekä ruokakulttuureihin.

Vuonna 2005 muutin Helsinkiin opiskelemaan englanninkielistä restonomin tutkintoa  Haaga Ammattikorkeakoulussa (Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu) josta valmistuin vuonna 2008.  Vuonna 2006 pääsin opettajaksi Ravintolakoulu Perhoon (1.1.2017 alkaen Perho Liiketalousopisto).

ruokakulttuuria ja viestintääRuokakulttuuria ja viestintää

Vuonna 2010 päätin ottaa vuoden opintovapaata ja lähteä viimeinkin opiskelemaan Gastronomisten tieteiden yliopistoon (UNISG) josta valmistuin ruokakulttuuri viestinnän maisteriksi vuonna 2011.  Opiskeluni aikana minulla oli mahdollisuus vierailla makuelämysmatkoilla ympäri Eurooppaa yhdessä 25 opiskelijan seurassa.  Matkojen aikana saimme haastatella eri toimijoita, valokuvata sekä tietysti nauttia erilaisia ruokatuotteita. Tehtävänämme oli myös kirjoittaa kertomuksia ruoasta. Saimme siis selville matkojen aikana mikä ylläpitää ja lisää näiden pientoimijoiden innovatiivisuutta ja kuluttajien kiinnostusta ruoan makua, alkuperää, valmistustapoja ja erityisesti oman alueen ruokakulttuuria kohtaan.

kestävää gastronomiaa

Vuonna 2011 käynnistimmekin Ravintolakoulu Perhossa (nykyisin Perho Liiketalousopisto) Suomen ensimmäisen kestävän gastronomian opetuksen.

Kestävän gastronomian opetuksessa opiskelijat perehdytetään ruoan aitojen makujen, puhtauden ja reilujen tuotantotapojen merkitykseen ja biologisen monimuotoisuuden säilyttämisen tärkeyteen.  Kurssiin sisältyy myös tutustumismatkoja elinkeinoelämään koulun ulkopuolella.  Paikallisten tuottajien tiloille tehdään vierailuja ja opetuskeitiössä suositaan paikallisia raaka-aineita. Tavoitteena on että tulevat ravintola-alan ammattilaiset osaavat kertoa asiakkailleen tarjoamansa ruoan tarinan: mistä sen raaka-aineet tulevat, kuka ne on tuottanut ja kuka ne on valmistanut.

makumuistot Pohjois-Karjalasta

Olen kotoisin Pohjois-Karjalasta jossa vanhemmillani on yhä oma maatila sekä maatilaleipomo. Ruoka oli tärkeä osa perhe-elämää lapsuudenkodissani. Äitini ja molemmat mummoni kunnioittivat paikallisen alueen ruokakulttuuria; maan ja metsän ja järvien antimia.  Mummolan maatila oli täynnä tuoksuja.  Muistan leivinuunista tupaan tulleet aromit (ruisleipä, piirakat, sultsinat), sekä kalansuolausaitan omaleimaisen tuoksun ja savustetut ahvenet.  Valtaosa raaka-aineista tuotettiin omilla pelloilla, pyydystettiin lähijärvistä tai poimittiin metsistä. Sähköjä tai vesijohtoa ei mummolassa ollut; mutta aito savusauna kylläkin oli.  Kiinnostukseni ruokaan ja ruokaperinteisiin juontaa juurensa Pohjois-Karjalasta.